insikten.blogg.se

Jag delar med mig av mina åsikter och insikter om det mesta. Konstruktiva kommentarer är välkomna, men jag bestämmer själv om jag ska publicera dem.

Nu funderar jag igen

Allmänt Permalink1
Jag har tänkt lite på det är med sjukersättning. Om du blir arbetsoförmögen av en eller annan anledning så är det din arbetsgivare som betalar din sjukersättning åtminstone första veckan.  Det är ett himla bra system som jag tycker vi ska behålla, men eftersom jag är som jag är så här jag givetvis funderat djupare på det. 

Blir jag förkyld (eller nån annan vanlig sjukdom) eller skadad i arbetet så ska arbetsgivaren absolut betala. 
Men om du skadar sig på din fritid helt oberoende jobbet, ska arbetsgivaren verkligen behöva betala första veckan då? Eller ska vi lägga det direkt på Försäkringskassan? 

Låt säga att du åker på skidsemester, ramlar in backen och bryter en eller annan kroppsdel, är det då rättvist att arbetsgivaren ska "straffas" före detta? 
Eller låt säga att du är hemma och gör något som skadar sig så pass att du inte kan arbeta. Ska arbetsgivaren verkligen "straffas" för detta då?

Så länge anledningen till sjukfrånvaron kan härledas till ditt arbete så ska givetvis arbetsgivaren stå för det, men på semestern eller fritiden är arbetsgivaren helt "oskyldig".

Rent hypotetiskt, vad tycker ni?
Till top