insikten.blogg.se

Jag delar med mig av mina åsikter och insikter om det mesta. Konstruktiva kommentarer är välkomna, men jag bestämmer själv om jag ska publicera dem.

Önskvärda förändringar inom kollektivtrafiken

Allmänt Permalink0
Jag älskar att åka tåg. Det är rofyllt och avslappnat. Eller ja, det skulle kunna vara det. Om SJ (för nu är det SJ´s tåg jag kommer att skriva om) hade brytt sig mer om sina (dyrt) betalande kunder. Som resenär ska du inte behöva betala ibland hundratals kronor mer än normalt för att få resa i lugn och ro. 1a klass biljetten kostar i somliga fall runt 100 kr mer per biljett än vad en "normal" biljett kostar. 
Visst kan man försöka boka plats i tyst kupé, men dessvärre blir dessa snabbt fullbokade och det är inte alltid att "tyst" respekteras. Alltså är man hänvisad till plats i "vanlig" vagn. Tillsammans med alla andra som, liksom jag, tycker att tåg är ett fantastiskt sätt att transportera sig. 
 
Bland dessa "alla andra" har vi då bland annat de lata och högst irriterande föräldrarna som låter sin barn (ganska ofta fler än de borde ha) springa vind för våg i vagnen och väsna och bete sig som vildar. Dessa ungarna är så ouppfostrade att de stör för varenda en av de övriga passagerarna, men det som stör allra mest (i mitt tycke) är att dessa ouppfortrade barnens föräldrar inte har vett att säga till sina barn att vara lugna och tysta. 
 
Visst kan jag bli höggradigt irriterad på dessa skrikande och störande barnen, men jag blir rent ut sagt förbannad på föräldrarna som inte gör ett skit åt det. Det är inte barnens fel att de beter sig som de gör. De har förmodligen aldrig blivit tillsagda hur man ska uppföra sig när man åker tåg. 
Dessa föräldrarna kommer aldrig att lära sig och följdaktligen kommer ej heller deras barn att lära sig. Hade det då inte vara bra att införa ytterliggare en kategori av vagn/kupé på tåget?
 
När man bokar biljetter på internet eller om man köper i automat eller över disk så borde man enbart få upp kategorin "familjevagn" (eller liknande) vid val av biljetter. På så vis kan de som vill resa i lugn och ro, men som inte lyckats få plats i "tyst kupé", få sitta i just lugn och ro i sin "vanliga" vagn/kupé. 
 
Barnen till de lata och irriterande föräldrarna kan springa runt med likasinnade inne i "famljevagnen" och de som gärna betalar lite extra för första klass kan sitta där inne och i lugn och ro sköta sina affärer eller vad de nu gör där inne :)
Till top